TalentenKracht is een onderzoekprogramma van zeven universiteiten naar de talenten van leerlingen (3-14 jaar) op het gebied van wetenschap en techniek. Voor dit initiatief ontwikkelen wij in samenwerking met het projectteam van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Hanzehogeschool een blended programma gebaseerd op interactieve e-learning modules, praktijkopdrachten en online coaching. Het programma is bedoeld voor basisschool leerkrachten en biedt hen kennis om talentvolle leerlingen te stimuleren door passende begeleiding.
In het verleden had TalentenKracht een deel van de informatie beschikbaar gemaakt in de vorm van een website met teksten en video’s. Van de doelgroep kregen zij de feedback dat de informatie eentonig en niet interactief was. Daarnaast gaf de website geen mogelijkheid tot inzicht in de gebruikers en was er geen mogelijkheid tot het toepassen van online coaching.
Voor de invulling van het activerende lesmateriaal zijn wij bij de leerdoelen begonnen. In samenspraak met het projectteam hebben wij de informatie gestructureerd en vertaald naar afwisselende oefeningen. Dit heeft geresulteerd in vijf interactieve modules die samen met ondersteunende documenten en praktijkopdrachten de cursusinhoud vormen.
Hiernaast hebben wij samen met het projectteam TalentenKracht de selectie en inrichting van de leeromgeving uitgevoerd. Een uitgangspunt was dat de leeromgeving zeer gebruiksvriendelijk diende te zijn maar ook moest het mogelijk zijn om leerkrachten en coaches specifieke gebruikersprofielen toe te kennen. Dit was van essentieel belang voor de online coaching die centraal staat in het TalentenKracht programma.
Het doel van TalentenKracht is om leerkrachten te leren hoe leerlingen te stimuleren om te gaan met talentvolle leerlingen. Met zorgvuldige begeleiding kunnen leerlingen nu hun talenten ontwikkelen en worden zij gestimuleerd om eigen grenzen te verleggen. Per jaar kunnen met de huidige vorm van het TalentenKracht programma tweehonderd leerkrachten getraind worden. Dit betekent dat de talentontwikkeling van meer dan vierduizend leerlingen per jaar een stimulans krijgen.