Trainen met virtual reality

Complexe veiligheidsinstructies, werkinstructies en technieken trainen? Veiligheid staat voorop, elk ongeval op de werkvloer is er een te veel. De gevolgen van een incident voor werknemer(s), collega(s), het bedrijf en het thuisfront kunnen groot zijn. Om de veiligheid te vergroten, worden klassikale trainingen daarom steeds vaker aangevuld met praktijkgerichte virtual-realitytrainingen.

Het trainen in een virtual-realityscenario versterkt klassikale trainingen in vele opzichten en bereidt werknemers optimaal voor op onverwachte praktijksituaties. Bewustzijn komt namelijk niet met een keer trainen of het lezen uit een boek, daarvoor moet je (virtuele) ervaringen opdoen en oefeningen herhalen.

Wat is VR-training?

Deelnemers zetten een VR-headset op en krijgen in elke hand een controller. In de trainingsruimte doorlopen zij virtuele scenario’s waarin zij visueel en auditief volledig worden meegenomen. De scenario’s voelen levensecht aan en lopen uiteen van het werken met een nieuwe machine tot stressvolle noodsituaties op de werkvloer. Op deze manier wordt een deelnemer voorbereid op vergelijkbare situaties in de praktijk.

Op veilige hoogte met WindTech

Onshore opleiding voor offshore professionals. Zie hoe VR-training in de praktijk werkt.

Meer info

Virtual reality: op een veilige manier gevaarlijke situaties trainen

In een virtueel scenario raak je nooit gewond. Wél doe je er belangrijke vaardigheden op, train je de handelingen en oefen je je besluitvaardigheid in de praktijk. Daarbij bepaal jij het tempo en mag je fouten maken – daar leer je tenslotte ook veel van. In virtuele scenario’s zijn omstandigheden eindeloos te simuleren en herhalen. Ook situaties die onmogelijk in real-life getraind kunnen worden.

Schaalbaar en herhaalbaar

Moeten werknemers in het hele land – of zelfs wereldwijd – opgeleid worden in het werken met dezelfde werkinstructies, technieken en machines? Een opleiding met virtual reality kun je op verschillende locaties en tijden aanbieden. Om een voorbeeld te geven: een internationale organisatie kan operators, onderhoudspersoneel en andere professionals in het veld in één realistische leeromgeving verbinden, zonder hen daarvoor af te laten reizen naar een centrale trainingslocatie. Medewerkers kunnen met de VR-trainingen bovendien onderdelen herhalen en oefenen als zij hun kennis willen opfrissen, zonder dat daar centraal een nieuwe training voor moet worden ingepland.

In de praktijk leidt dit tot beter voorbereide professionals met de juiste skills, die meetbaar efficiënter en veiliger een opdracht uitvoeren.

VR-trainingstations

Onderdeel van de service van STARK VR is het inrichten van trainingsruimtes. Daarbij is keuze uit twee producten: een vast VR-trainingstation op locatie of een mobiel VR-trainingstation voor bijvoorbeeld gebruik op projectlocaties. Een goed ingerichte trainingsruimte geschikt voor groepen maakt duidelijk voelbaar dat het gaat om een trainingssimulatie en niet om een game. Kies je voor meerdere trainingstations, dan kunnen groepen gebruikers tegelijkertijd of op hun eigen gekozen momenten de training van hun keuze doorlopen. Bij elk trainingstation is op de monitor te zien wat de gebruiker op dat moment ervaart.

Onze VR-trainingen

STARK VR is specialist in virtual-realitytrainingen voor de industrie, zoals bedrijven in de energiesector, petrochemie, utilities, operations en fabric maintenance. Beschikbare trainingen:

• Basic Safety Training
• Basic Technical Training
• Workplace Health & Safety
• Worksite Safety – Life Saving Rules
• Basic Life Support Training
• Brandblustraining
• BLS Reanimatie en Eerste Hulp

Ja, ik wil VR introduceren in mijn organisatie

Daarom VR-trainingen:

• Veilige simulaties van risicovolle situaties
• Accurate en realistische praktijktraining
• Inzicht in prestaties, vooruitgang en resultaten
• Bewustwording door (situaties) te ervaren
• Afname kostbare fouten en incidenten
• Kortere opleiding, professionals sneller beschikbaar
• Schaalbaar, herhaalbaar en motiverend